Kategória: H2O 1 / 3 oldal

A Liquid Force hatalmas lépést tett a fenntarthatóság felé

A Liquid Force nemrég jelentette be, hogy deszkáik gyártásának energiaszükségletét teljes mértékben megújuló, tiszta forrás felhasználásával biztosítják. A kaliforniai cég ezt egy egészen egyszerű módon lépte meg, beborították dubai gyáruk tetejét, annyi napelemmel, ami bőven lefedi energiaszükségletüket. Mivel a világ egyik legnépszerűbb wake márkájáról van szó, hatalmas lépést tettek a wakeboardozás fenntarthatósága felé.

Természetesen nem álltak meg a napelemeknél. Alapanyagaik felelős forrásból történő beszerzésével és környezetbarát ragasztók, festékek, lakkok használatával is törekednek lábnyomuk csökkentésére.

És mit jelent ez számokban? A Market Watch kutatása szerint tavaly csak az USA-ban 3 millió wakeboardot adtak el a gyártók és a szerintük ez a szám a következő években még jelentősen nőni fog. Pontos adatokat nehéz találni de a Liqud Force bevétele 3.3 millió dollár volt 2019-ben az USA-ban, anyacégük a Motion Water Sports inc. pedig 16.2 milliót keresett. Szóval elég komoly piaci részesedésről van szó. Ez annyit jelent, hogy a cég zöldülése százalékokban mérhetően tette környezetbarátabbá az egész wakeboard iparágat. Reméljük, hogy sok hasonló lépésről hallhatunk majd a közeljövőben.

///Nyitókép: Rutger Pauw – Red Bull Content Pool///

The Magnet Projects – Interjú

Szörf; szabadság, a határok feszegetése, a mozdulatok tökéletesre csiszolása és egy életstílus. Ez az a sport, ami szerintem leginkább jelképezi azt, amiről az extrém sportok szólnak. Az európai tengerpartok mentén elég könnyen bele lehet futni olyan arcokba, aki egy időre (vagy örökre) az addigi életüket maguk mögött hagyva a szörfözésnek szentelik minden idejüket. Eva és Zoli is hasonló karakterek, akik a The Magnet Projects néven működő vendégházból mozgatják a szörfös szubkultúrát a Portugál óceánparton. 

Ti hátra hagytatok mindent?

Részben igen. A megszokott biztonságot, az otthoni karrier lehetőségét, családot és barátokat. Ami viszont jó dolog, hogy azért így is elég gyakran tudunk hazamenni, illetve hozzánk is sok ismerős jár. 

Hogy kötöttetek ki Portugáliában?

Egy 7 hónapos közép-amerikai túra, 3 közös francia nyári és 2 osztrák téli szezon után döntöttünk úgy, hogy ideje egy saját ötletbe belevágni. Azt tudtuk, hogy az óceánnál akarunk letelepedni, emellett még nagyvárost és hosszú nyári szezont is akartunk, jó hullámokkal. Ami fix volt, hogy Európában akarunk élni, a kultúra, a család és a barátok közelsége miatt. Így már csak 3 szörfös ország maradt, Franciaország, Spanyolország és Portugália. Lisszabon közelsége, a jó klíma és a megengedhető életszínvonal miatt lett Portugália a befutó.

Mindketten több sportot próbáltatok már, miért a szörf lett a nagy szerelem? Mit jelent számotokra a szörfözés?

Én 10 évig versenyszerűen úsztam, a vízben érzem legjobban magam. A versenysport befejezése után az úszás picit unalmassá vált, de a szörfben megtaláltam azt a plusz adrenalint, ami szerintem egy életre megfertőzött. A gördeszka és a snowboard is közel állnak hozzám, de szörfben kisebb a sérülésveszély.

Szabadság, természet, egészség, valamint állandó kihívás és változatosság. Nem igazán tudnék más tevékenységet mondani, ami ennyire kikapcsolja a gondolatainkat.

Eva a holland nemzeti sportot, a field hockey-t űzte hosszú éveken át. Neki a szabad életmód, az egyszerűség és a természet közelsége a legmegnyerőbbek a szörfben.

Honnan jött a The Magnet Projects ötlete?

2014-15-ben együtt végigutaztuk Közép-Amerikát, és nagyon sok szörf hostel-ben szálltunk meg. Volt ami nagyon tetszett és volt ami egyáltalán nem. Megtapasztaltuk, hogy vendégként mi az ami nekünk bejön és itt jött az ötlet, hogy csináljunk mi is egy vendégházat, köré építve a szörfoktatást és a vendéglátást. A Magnet 2 pólusa az óceán és a város, a természet és a kultúra. Ez mind megvan itt Portugáliában. A logónkban látható 2 hal pedig nyilván bennünket, a mágnes 2 pólusát is szimbolizálja.

Az tisztán látszik, hogy rengeteg munka van mögöttetek. Voltak nehézségek? 

Igen, sokat beletettünk, de saját biznisszel csak így lehet. A kemény munka eredménye mindig meglátszódik, de ennek a fordítottja is igaz. 

Az első évben minden megtakarításunkat belepumpáltuk és nyilván idő volt az is, amíg megismertek bennünket. Sokat köszönhetünk a barátainknak, akik terjesztették a hírünket.

Az idei, 2020-as évet az első évünkhöz tudnám hasonlítani, minden bizonytalan, olyan mintha előről kezdenénk az egészet. Persze nem adjuk fel, hamarosan elvonulnak a felhők..

Zoli, azt olvastam, hogy Kaliforniában tanultál meg szörfözni. Hogy kerültél oda?

2007 szeptemberében kerültem ki, egy évet dolgoztam egy helyi Hilton szállodában. Kb. 20km-re laktam Huntington Beach-től és Newport Beach-től, így elkerülhetetlen volt, hogy kipróbáljam a szörföt.

Különböző csomagokat lehet nálatok választani. Mit ajánlanátok azoknak, akik még nem álltak deszkán?

Többnyire egy hétre jönnek hozzánk a vendégek, ahol 5-6 napos oktatáson vesznek részt. Ennyi idő biztosan kell az alapok stabil elsajátításához. 

Felkészülésként az úszást, fekvőtámaszokat és állóképességi edzést szoktuk javasolni. A leghatékonyabb persze, ha valahonnan szereztek egy régi deszkát és azzal eveztek a Balcsin.

Úgy tűnik, elég mélyen benne vagytok a helyi szörfös szubkultúrában. Milyen volt megismerni a helyi arcokat?

Igen, 4 év alatt már kialakult egy baráti kör, valamint jóban vagyunk jó néhány szörfössel is.

Keressük az együttműködési lehetőséget szörfsulikkal, éttermekkel, fotósokkal és néhány surfshop-pal is. Időbe telt beilleszkedni, de a portugálok nagyon nyitottak és elfogadóak.

Togo, Budapest, Hága, Bangkok, Lisszabon, California. Rengeteg helyen éltetek/jártatok, hol érzitek otthon magatokat? Costa da Caparica a végleges? 

Mondjuk úgy, hogy a következő 5 éves terv is ide szól. Az, hogy a gyerkőcök hol kezdik majd az iskolát, majd még kiderül.

Kész vagytok?

Szerintem sose leszünk kész, mindig jönnek új tervek és ötletek. Viszont elégedettek és boldogok vagyunk már a jelenlegi életünkkel is.

Ha kedvet kaptál, itt éreheted utol Eva-t és Zolit:

www.themagnetprojects.com

És midenképp kövesd őket a social medián, hiszen fantasztikus képeket és inspiráló storykat osztanak meg: Facebook, Instagram.

///Képek: The Magnet Projects, Hambalkó Bálint, Domolky Dániel///

Hyperlite /// Graeme Burres

Aki repült már drónnal tudja, hogy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Egy wakeboard pályán pedig rengeteg akadály van /kábelek, oszlopok, riderek/ aminek nem érdemes nekimenni, plusz ha hibázol a jutalom egy úszás a drónodért. Szóval ilyen szemmel nézve elég bevállalós a Hyperlite és Graeme Burres új videója.

Gyönyörű surf film a Vans-től

Már régóta lehetett pletykákat olvasni arról, hogy a Vans és Wade Goodall filmet készítenek, de sokáig úgy tűnt, hogy ez csak pletyka marad. Végül minden előzetes figyelmeztetés nélkül megjelent a Pentacostal. Shane Fletcher rendező keze alatt, az Ausztrál mozi hangulatát idézve, született meg ez a fantasztikus szörf opera. A film gyönyörűen ötvözi a kézzel rajzolt animációk, a hibátlan operatőri munka, és a zseniális zenék érzelmi hatását. Wade 1500 rajzot és festmény készített a filmhez, és a legvadabb ausztrál hullámokat kereste meg a forgatáshoz.

„A film minden eleme azt a művészi célt szolgálja, hogy jelenetei egy emléknek tűnve mutassák be a szörfözés esztétikáját.” – mondta Goodall a film bemutatója után.

A csapat szerint a Pentacoastal eredeti lendülete Wade volt, a végeredmény pedig Shane és a Vans kreatív látomásainak élénk együttműködése. A szürreális hullámokkal és távoli tájakkal terhelt Pentacoastal kétségkívül az egyik legjobb szörfös film, amit valaha láttunk.

X. N’joy Wakeboard Camp

A N’joy Service idén tizedik éve rendezi meg nyári wakeboard táborait. Tíz év hosszú idő, így a srácoknak bőven volt lehetőségük tapasztalatokat gyűjteni, amit idén is fognak kamatoztatni. A táborok ára tartalmazza az oktatást, felszerelést, reggeli józanító jógát és természetesen az esti bulit, házi versenyt, röplabda bajnokságot és a felejthetetlen élményeket. Idén a megszokott kecskeméti wakeboard pálya és egy új helyszín a Lupa Wake ad otthont a táboroknak.

Kezdőknek különösen ajánlott, hiszen a kiváló oktatók keze alatt a tábor végére biztos, hogy magabiztosan állnak majd deszkára. A szervezők segítenek mindenben, oktatnak, tanácsot adnak bármilyen szinten vagy, és felszerelést is biztosítanak, ha szükség van rá. Ha teljesen ismeretlen számodra a sportág, akkor egy kis fejtágítást itt találhatsz. A vér profik pedig megmutathatják, hogy ha nem táborok szervezéssel töltöd a nyarakat, akkor milyen szinten lehet megtanulni wakeboardozni.

Jelentkezni a facebookon: Lupa, Kecso vagy az N’joy weboldalán lehet. Vagy hívd fel Benőt /+36 30 556 8795/ és kérdezd bátran.

Viva la Vida

Wakeboard kezdőknek

Néhány éve még elég nehéz volt elkezdeni a wakeboardozást, hiszen itthon kevés pálya volt, nehezen és drágán lehetett csak felszereléshez jutni. Szerencsére, ahogy egyre népszerűbb lett a sportág, úgy nyílt több és több lehetőség azok előtt, akik szeretnének belevágni. Összeszedtünk néhány tippet pályákról, felszerelésről és úgy általában a wakeboardról.

Story

A wakeboard egy viszonylag fiatal sport, a 80-as években találta ki egy Jimmy Redmon nevű fickó. Jimmy akkoriban ment egyetemre és emiatt Austinba kellett költöznie. A probléma az volt, hogy Jimmy a part menti Hustonban nőtt fel és rendszeresen eljárt szörfözni a haverjaival, viszont Austinban erre nem volt lehetősége. Eleinte vízisível próbálta helyettesíteni a hullámlovaglást, de hamar ráunt, ezért kitalált egy olyan szörfdeszkát ami alkalmas arra, hogy vontassák. A wakeboardnak elkeresztelt sportág hamar nagyon népszerű lett, annak ellenére, hogy az első deszkák nagyon gyorsan tönkrementek. Jimmy 85-ben otthagyta az iskolát és wakeboardokat kezdett gyártani, 88-ban pedig megalapította a Word Wakeboard Association-t melynek jelenleg is ő az elnöke.

Felszerelés

Az alap szett viszonylag egyszerű. Kell egy deszka, egy kötés, bukósisak(!) és egy mellény. Természetesen mindenféle kiegészítőt lehet vásárolni, de az alap a fent említett 4 cucc. Első alkalommal célszerű bérelni a felszerelést, viszont ha valaki komolyan tervezi, hogy belevág, akkor a saját eszközök gyorsabb fejlődést tesznek lehetővé. Deszka vásárlásnál a testsúlyhoz megfelelő lapot kell választani, illetve figyelembe kell venni, hogy milyen célra szeretnénk használni. A motorcsónakos vontatáshoz keskenyebb lapot kell keresni, míg a pályán történő wakeboardozáshoz a szélesebb lapok a jobbak. Kötésből is többféle létezik, kezdőknek a papucskötéseket szokták ajánlani mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb a használatuk, viszont ha már megy a siklás és a fordulások akkor érdemes beszerezni egy zárt kötést (így költségkímélőbb rögtön az utóbbit választani). A bukósisak fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, kötelező minden pályán, ezen nem szabad spórolni. A mentőmellény szintén kötelező, érdemes egy szorosan a testre tapadó wakeboard mellényt vásárolni, ezekben könnyebb és kényelmesebb a mozgás mint a hagyományos mellényekben.

Pályák ahol gyakorolhatunk

Szerencsére már nagyon sok tavon van kiépített pálya, illetve sokfelé van lehetőség a motorcsónakos vontatásra is. A pályák hasonlóan működnek mint a sífelvonók, a bérletek és napijegyek is ugyan azt a rendszert követik és az árak sem térnek el különösen. Az egyik legkedveltebb pálya itthon a LupaWake, ahol három pályát használhatunk, tudásunknak megfelelően a két oszlopos kezdő pályától a kickerekkel és korlátokkal tarkított pro pályáig. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő pálya az Omszk Wake Centrum, ahol  akárcsak a Lupán tapasztalt oktatók segítségét is kérhetjük. Egy másik közkedvelt hely a kecskeméti Ride Cable, ahol szintén tartanak oktatást és táborokat is. Persze a Velencei tavon, a Balcsin és a legtöbb nagyobb tavon van lehetőség kötélpálya használatára, így nem kell feltétlenül Kecskemétre vagy Budakalászra utazni. A különböző elemekkel felszerelt pályák már ritkábbak, szóval ha valaki korláton szeretne csúszni, vagy ugratókat kipróbálni ahhoz általában a jobb placcokat kell felkeresni, de az alapok elsajátításához szinte mindegy, hogy melyik helyet választjuk.

Létezik Magyar Wakeboard Szövetség, viszont sajnos a weboldaluk évek óta nem volt frissítve, és elég nehéz olyan tematikus weboldalt találni ahol segítséget nyújtanak a kezdőknek. A legegyszerűbb egy rendes szaküzletet keresni, ahol az eszközökkel kapcsolatban az eladók tudnak tippeket adni, az alapok elsajátításához pedig hatalmas segítséget nyújthat egy oktató.

Alapvetően a wakeboard egy nagyon élvezetes és sikerélményekkel kecsegtető sportág. Akinek már van tapasztalata a board sportok terén, annak viszonylag könnyű a kezdés, hiszen igen hasonló mozdulatsorokat kell gyakorolni, mint snowboardozás vagy éppen gördeszkázás során. Nagy előnye az előbbi sportágakkal szemben, hogy az esések kevésbé fájdalmasak, bár a víz azért tud meglepetéseket okozni.

A végére egy kis kedvcsináló:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Yg1HFwq8kwg&w=1280&h=720]

///Kép: Mauricio Ramos – Red Bull///

Wakeskate a homokdűnék között

Tavaly év végén a két zseinális wakeskater, Zuzana Vrablova és Brian Grubb, egy kis csapat társaságában felkerekedett, hogy egy igazán egyedi helyen próbálhassák ki kedvenc sportjukat.

Brazília északkeleti partja mentén hatalmas sivatag húzódik, ebben a homoktengerben rejtőznek a kiszemelt helyszínűl szolgáló tavak, amiket Lençóis Maranhenses néven ismerhet, aki már utazott arrafelé. Az esős évszakban lehulló rengeteg csapadék kimossa a homokot a part mentén, viszont az alapkőzet miatt csapdába esik, így minden évben hatalmas tavak keletkeznek a sivatagban. Ez a jelneség biztosította a környék élővilágának és az ott élő embereknek évezredeken keresztül az ivóvizet a száraz időszakokban.

Zuzana és Brian évekig tervezte, hogy ellátogat ide, és hosszú szervezés és előkészület után végül összehozták a feledhetetlen trippet. Egy videós csapat kísérte őket, hogy ne csak állóképen élhessük át, hogy milyen a sivatagban wakeboardozni. A zseniális képeket pedig hazánk messzire szakadt szülöttje, Deák Bárdos Dániel lőtte, akinek erősen ajánlott lecsekkolni a weboldalát. Itt.

Napi nyugi

Négy perc relax home officehoz.

[vimeo 77948519]

Julian Wilson- The Rail Project

Boardslide megvan? És egy mozgó padkán? Vízben? Szörffel?

Julian Wilsonnak, saját elmondása szerint mindig két szenvedélye volt a szörfözés és gördeszka. Legutóbbi projektje során az ausztrál úgy döntött, hogy megpróbálja a kettőt valahogy összekötni. Wilson és csapata azt találta ki, hogy építenek egy railt a vízben ami követi a hullámok mozgását.

A wakeboardosok folyamatosan használnak ilyen elemeket, viszont a hullámok között a rögzítés sokkal nehezebb volt mint gondolták. Első körben nyílt vízen próbálkoztak vele, de annyira kiszámíthatatlan volt a rail mozgása az oceánban, hogy inkább egy hullámmedencét választottak a projekthez.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=y2CTZ5GtMUA?controls=0&w=560&h=315]

Julian egy direkt erre gyártott deszkával ment neki a railnek, amihez Jason Stevenson, a JS Industries alapítójának, tapasztalatát hívták segítségül. Jason pedig nem okozott csalódást, hiszen egy olyan szénszálas deszkával állt elő, ami kibírta a szokatlan igénybevételt.

///Képek: Andy Green – Red Bull Content Pool///

Dominik Gührs – Bankok

Lassan közeledik a wakeboard szezon vége, de amíg kitart a nyár érdemes deszkára pattanni. Kerestünk is egy kis kedvcsináló videót, amiben Dominik Gührs a bankoki úszó piacon értelmezi újra a sportágat.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RQBe1faviN8&w=1280&h=720]

///Fotó: Daniel Deak Bardos – Red Bull///

1 / 3 oldal