Néhány éve még elég nehéz volt elkezdeni a wakeboardozást, hiszen itthon kevés pálya volt, nehezen és drágán lehetett csak felszereléshez jutni. Szerencsére, ahogy egyre népszerűbb lett a sportág, úgy nyílt több és több lehetőség azok előtt, akik szeretnének belevágni. Összeszedtünk néhány tippet pályákról, felszerelésről és úgy általában a wakeboardról.

Story

A wakeboard egy viszonylag fiatal sport, a 80-as években találta ki egy Jimmy Redmon nevű fickó. Jimmy akkoriban ment egyetemre és emiatt Austinba kellett költöznie. A probléma az volt, hogy Jimmy a part menti Hustonban nőtt fel és rendszeresen eljárt szörfözni a haverjaival, viszont Austinban erre nem volt lehetősége. Eleinte vízisível próbálta helyettesíteni a hullámlovaglást, de hamar ráunt, ezért kitalált egy olyan szörfdeszkát ami alkalmas arra, hogy vontassák. A wakeboardnak elkeresztelt sportág hamar nagyon népszerű lett, annak ellenére, hogy az első deszkák nagyon gyorsan tönkrementek. Jimmy 85-ben otthagyta az iskolát és wakeboardokat kezdett gyártani, 88-ban pedig megalapította a Word Wakeboard Association-t melynek jelenleg is ő az elnöke.

Felszerelés

Az alap szett viszonylag egyszerű. Kell egy deszka, egy kötés, bukósisak(!) és egy mellény. Természetesen mindenféle kiegészítőt lehet vásárolni, de az alap a fent említett 4 cucc. Első alkalommal célszerű bérelni a felszerelést, viszont ha valaki komolyan tervezi, hogy belevág, akkor a saját eszközök gyorsabb fejlődést tesznek lehetővé. Deszka vásárlásnál a testsúlyhoz megfelelő lapot kell választani, illetve figyelembe kell venni, hogy milyen célra szeretnénk használni. A motorcsónakos vontatáshoz keskenyebb lapot kell keresni, míg a pályán történő wakeboardozáshoz a szélesebb lapok a jobbak. Kötésből is többféle létezik, kezdőknek a papucskötéseket szokták ajánlani mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb a használatuk, viszont ha már megy a siklás és a fordulások akkor érdemes beszerezni egy zárt kötést (így költségkímélőbb rögtön az utóbbit választani). A bukósisak fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, kötelező minden pályán, ezen nem szabad spórolni. A mentőmellény szintén kötelező, érdemes egy szorosan a testre tapadó wakeboard mellényt vásárolni, ezekben könnyebb és kényelmesebb a mozgás mint a hagyományos mellényekben.

Pályák ahol gyakorolhatunk

Szerencsére már nagyon sok tavon van kiépített pálya, illetve sokfelé van lehetőség a motorcsónakos vontatásra is. A pályák hasonlóan működnek mint a sífelvonók, a bérletek és napijegyek is ugyan azt a rendszert követik és az árak sem térnek el különösen. Az egyik legkedveltebb pálya itthon a LupaWake, ahol három pályát használhatunk, tudásunknak megfelelően a két oszlopos kezdő pályától a kickerekkel és korlátokkal tarkított pro pályáig. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő pálya az Omszk Wake Centrum, ahol  akárcsak a Lupán tapasztalt oktatók segítségét is kérhetjük. Egy másik közkedvelt hely a kecskeméti Ride Cable, ahol szintén tartanak oktatást és táborokat is. Persze a Velencei tavon, a Balcsin és a legtöbb nagyobb tavon van lehetőség kötélpálya használatára, így nem kell feltétlenül Kecskemétre vagy Budakalászra utazni. A különböző elemekkel felszerelt pályák már ritkábbak, szóval ha valaki korláton szeretne csúszni, vagy ugratókat kipróbálni ahhoz általában a jobb placcokat kell felkeresni, de az alapok elsajátításához szinte mindegy, hogy melyik helyet választjuk.

Létezik Magyar Wakeboard Szövetség, viszont sajnos a weboldaluk évek óta nem volt frissítve, és elég nehéz olyan tematikus weboldalt találni ahol segítséget nyújtanak a kezdőknek. A legegyszerűbb egy rendes szaküzletet keresni, ahol az eszközökkel kapcsolatban az eladók tudnak tippeket adni, az alapok elsajátításához pedig hatalmas segítséget nyújthat egy oktató.

Alapvetően a wakeboard egy nagyon élvezetes és sikerélményekkel kecsegtető sportág. Akinek már van tapasztalata a board sportok terén, annak viszonylag könnyű a kezdés, hiszen igen hasonló mozdulatsorokat kell gyakorolni, mint snowboardozás vagy éppen gördeszkázás során. Nagy előnye az előbbi sportágakkal szemben, hogy az esések kevésbé fájdalmasak, bár a víz azért tud meglepetéseket okozni.

A végére egy kis kedvcsináló:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Yg1HFwq8kwg&w=1280&h=720]

///Kép: Mauricio Ramos – Red Bull///

1 thought on “Wakeboard kezdőknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük