Az előző héten lezajlott a Laax Open, ami nem csak a világkupa miatt fontos, hanem nagyon mélyen része a snowboard kultúrának. Az első félcső több, mint három évtizede épült a svájci síterepen, majd a nyolcvanas évek végén itt szervezték az első nemzetközi versenyt európában. Természetesen azóta rengeteget változott a sportág, és vele együtt a Laax Open is, ami mára a slopestyle és félcső versenyek egyik legfontosabb eseménye lett.

Idén a pálya elején kihagyták a tavalyi knuckle-t és csak a végére tették be egy érdekes kickerrel kombinálva, ami nagyon sok kreatív megoldást hozott (pl.: Marcus Kleveland: back 360 to nollie back 900). A félcsőnél sok változás nem történt, idén is egy 200 méter hosszú, 7 méter magas csövet építettek, 22 méteres szintkülönbséggel, ami átlagosan 5-6 méter magas trükkökhöz ideális.

Január 17-én kezdődtek az edzések, 19-én pedig a férfi slopestyle selejtezővel kezdetét is vette a verseny. A nő és férfi versenyeket eltolva lehetett követni, így gyakorlatilag élőben végig lehetett nézni a selejtezőktől a döntőkig az egész versenysorozatot. Érdemes volt követni az élő közvetítést, hiszen brutális trükköket láthattunk, és bár a félcső versenyek szinte teljes mértékben hozták a papírformát, a slopestyle hozott meglepetéseket.

A nőknél Chloe Kim az első döntős menetét nagyon elszúrta a félcsőben, így az első kör végén eléggé bizonytalan volt a végeredmény. A második lehetőségét viszont teljesen kihasználta és egy 89 pont feletti eredménnyel tehette zsebre az aranyat.

 1. Chloe Kim (USA)
 2. Mitsuki Ono (JPN)
 3. Sena Tomita (JPN) 

A férfi félcső sem tartogatott sok meglepetést. Az elődöntők után már alig változott a rangsor, cserébe zseniális trükköket láthattunk. Yuto Totsuka a győztes menetében egy Bs 1260 Weddle után elhúzott egy Fs double 1260-at, előtte pedig egy Fs 1440 frontside grab-et, amit Yuto most adott be életében először versenyen.

 1. Yuto Totsuka (JPN)
 2. Scotty James (AUS) 
 3. Ruka Hirano (JPN)
Chloe Kim

A slopestyle sokkal mozgalmasabbra sikerül, nem egy meglepetéssel a döntőkben. A csajoknál igazából két versenyző között ment egy nagyon éles párbaj, a komoly rutinnal a háta mögött rajthoz álló Jamie Anderson, és a rookie Zoi Sadowski-Synnott között. Zoi az utolsó menetében egy Cab Underflip 540 után elesett, amivel el is dőlt Jamie Anderson ötödik Laax győzelme.

 1. Jamie Anderson (USA)
 2. Zoi Sadowski Synnott (NZL)
 3. Tess Coady (AUS)

A férfi mezőnyben az igazi meglepetést Niklas Mattsson okozta. Bár több mint 10 éve indul világversenyeken, sajnos elég ritkán látni dobogón. Ez azért meglepő, mert egy nagyon technikás és stílusos riderről van szó. Úgy tűnik most elővette a legjobb formáját, és életében először léphetett Laax-ban a dobogó legfelső fokára.

 1. Niklas Mattsson (SWE)
 2. Leon Vockensperger (GER)
 3. Marcus Kleveland (NOR)
Niklas Mattsson

///Képek: Laax – Ruggi/Red Bull Content Pool – Syo van Vliet///

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük